Om ett drygt år ska det spelas friidrott i London – spjut ska kastas, längder liksom höjder ska hoppas, gång ska gås och dopade löpare ska springa varv på varv på en löparbana. The Olympic Stadium i Stratford, East London, blir skådeplatsen för många av de aktiviteter som står på OS-menyn. Några veckor efter invigningen kommer så avslutningen och redan nu ställer sig många engelsmän frågan: ”Vad händer med OS-arenan när spelen är slut”? Tottenham Hotspur, West Ham United och Crystal Palace FC har varsitt svar.
Londons OS-ansökan var framgångsrik av flera olika skäl. En viktig faktor som gjorde att London imponerade på IOK liksom gemene britt var dock att Londons ”bid” såg till friidrottens och samhällets bästa. OS i London skulle minsann inte bli något som bara kommer och går. Medan man konstaterade att byggandet av de anläggningar med tillhörande infrastruktur som behövs kommer att gynna hela ö-riket (inte bara London, remember?) så ska efterspelet bli en gigantisk homage till friidrotten som sådan. Spelen ska minsann inte bara lämna avtryck på marken, de ska lämna avtryck i den brittiska själen (brittiska inte engelska, remember?).
Ansökningshandlingarnas ljuva ord om ett friskt och idrottande kungadöme – även efter OS – fick friidrottsförbundet att jubla, Nimbys blev Yimbys, David fick stånd och hela härliga stora britannien stönade ut en långdragen orgasmryckning, särskilt norra England (förutom Liverpool och Newcastle då som alltid ser sig som missgynnade oavsett om det handlar om hur insamlade pengar från Red Nose Day fördelas eller om hur förbundskaptenen för curlinglandslaget tar ut sin laguppställning).
Med tidigare arrangörers råd i bagaget, och ett fullständigt misslyckande med en viss ’dome’ i färskt minne, var London fast beslutet om att försäkra sig om att Olympiastadion inte kommer att stå outnyttjad efter de makalösa spelen. Flera olika förslag på framtida användning har presenterats (kanske inte något vi behöver gå in på här) men med storklubben Leyton Orient borta från spekulationerna är det nu Tottenham Hotspur och West Ham United som står för de mest trovärdiga planerna för fortsatt drift och förvaltning av arenan post-2012. Den stora avgörande frågan är vad som händer med löparbanorna (avtryck, remember?).
West Ham United har lovat att behålla löparbanorna bara man får flytta in på arenan. The local kid, Harry Redknapp, säger att en flytt till Stratford och till en arena med löparbanor vore förödande för klubben och dess fans. Samtidigt anger Tottenham Hotspur (en klubb inte helt okänd för tidigare talare) att man gärna "tar hand om" arenan efter spelen – men då utan löparbanor. Spurs vill, istället, ”flytta” dessa till det etablerade friidrottscentrat i Crystal Palace Park – the National Sports Centre (NSC), och också riva stora delar av the Olympic Stadium. Det är här ”lilla” Palace kommer in i bilden. Crystal Palace vill nu nämligen också flytta på sig – till en ny arena i ... just det – Crystal Palace Park (se tidigare inlägg om detta). Därför säger man till Spurs – ”hang on – här ska byggas tät fotbollsarena i rymddräktsfodral. Vi bygger en sandlåda och lite ”springstigar” åt dopade friidrottare lite längre in i parken istället – bredvid dinosaurierna”. ’The Olympic Park Legacy Company’ fattar (troligtvis) beslut på fredag. Sedan drar remissen vidare till David och hans mycket kompetenta regering. Här kommer remissen att behandlas av the Department for Culture, Media and Sport och the Department of Communities and Local Government. Efter detta ska också King Boris få säga sitt.
OEF förutspår en något oväntad utgång i hela denna cirkus. Enligt oss är det troliga att Sport- och kulturdepartementet säger ja till Spurs’ förslag medan samhällsbyggnadsdepartementet gör tummen upp för West Ham’s. King Boris kommer troligtvis att föreslå att man skickar allt vad löparbanor heter till Liverpool, lägger ut dem över Liverpool 1, medan Boris själv med stab flyttar in på OS-arenan där cocktail-partys arrangeras på tisdags- , onsdags- och torsdagskvällar och lapdance events övriga kvällar i veckan.
Detta i sin tur, innebär att West Ham United flyttar in hos Millwall – The Den döps om till Ford Transit Stadium. Spurs jämnar hela High Road med marken och bygger en jättearena som sträcker sig från Seven Sisters Tube till Monument Way. Arenan får namnet Yiddodrome och sponsras av samtliga affärsidkare längs Hatton Garden. Crystal Palace FC flyttar till parken men inte till en ny arena. Man tar istället hjälp av Ingvar Kamprad och monterar ner Holmesdale Road- och Whitehorse Lane-läktarna och pusslar sedan ihop dem med befintliga läktare på NSC. För att behålla några inslag från planerna för en ny arena lindar man in hela bygget i plastfolie. Arenan får namnet Sir Joseph Paxton Arena – pride and passion wrapped in cling film.
Tuesday, 25 January 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment