Monday 11 October 2010

Ännu färre dagar kvar - vad händer sedan?

Som sig bör har vi på OEF spenderat helgen på puben istället för framför datorn och därför har nu dagarna till säsongens första South London-derby blivit ännu färre utan att vi rapporterat om det här. Hoppas ni/du har överseende med detta.

Så här på måndagseftermiddagen tänkte vi titta lite närmare på Croydon mot Lewisham, de båda lagens "hemkommuner" och se hur snacket går inför framtiden, det vill säga hur kommer Selhurst Park och Millwall Stadium (The Den) se ut när vi är för gamla för att ta oss dit på egen hand. Vi ska naturligtvis börja med att reda ut följande: Millwall FC och dess supportrar förknippas i lika stor utsträckning med kommunen Southwark som med kommunen Lewisham. Området kring klubbens hemmaarena ligger dock i Lewisham och det är denna kommun som ansvarar för planeringen där varför vi valt att titta närmare på Lewishams syn på utvecklingen i området.

En bra utgångspunkt för att kunna "se in i framtiden" är, förutom att uppsöka de resande familjerna, att titta lite närmare på hur kommunledning och stadsbyggnadskontoret i respektive kommun ser på- och planerar inför framtiden. Den samlade dokumentationen för samhällsplaneringen (the Local Development Framework) och översiktsplanerna (eller the Core Strategies som de heter under nuvarande spelregler i England) ger oss vissa ledtrådar. Tilläggas bör att inget av de dokument som vi tittat på är av kommunerna antagna planer och kan alltså både ändras och underkännas av regeringen. Vidare kan vi konstatera att Croydon kommit längre i arbetet med den kommunövergripande översiktsplanen än Lewisham har gjort. Den förra är också betydligt proffsigare och intressantare läsning (vilket jag inte bara säger för att den påverkar mig personligen i större utsträckning än Lewishams). Lewisham har å andra sidan ett förslag till fördjupad översiktsplan för området runt Millwall Stadium vilket ger fler och tydligare indikationer på vad man vill med området.

Croydon Councils arbete med översiktsplanen utgår från att Croydon fortsätter att växa snabbt och att man i framtiden har blivit "city". Kommunen tittar naturligtvis inåt London men också söderut och strävar att även fortsättningsvis vara hjärtat i "the Gatwick Diamond". 20,000 nya bostäder planeras inom kommunen och man satsar stort på kollektivtrafik, sjukvård, utbildningsmöjligheterna och aktivitetscentra.

Kommunen ser Crystal Palace Football Club som en "uppskattad" tillgång inom kommunen som man även i framtiden avser att arbeta tillsammans med för att underlätta klubbens fortsatta existens och utveckling inom kommunen. Dessa fina ord har funnits med i Croydons översiktsplan ungefär lika länge som Irland haft självstyre. Under flera år har jag (med flera) sett denna "stående" paragraf i översiktsplanen som endast tomma ord men kanske har man nere på kommunen nu faktiskt lite av en plan på gång för Selhurst Park med omnejd.

Mycket av det som sägs om utvecklingen av norra kommundelen (det vill säga South Norwood, Woodside, Crystal Palace med flera områden) handlar ju av naturliga skäl om bostadsförsörjning rent allmänt och om att bygga bostäder som folk har råd med i synnerhet. Crystal Palace (alltså stadsdelen) ses som ett område i behov av särskild uppmärksamhet och vård för att underlätta dess utveckling. Området beskrivs som en kommundel med en etablerad "night economy" som bör värnas. Redan idag finns ju, som den mer bereste Londonbesökaren kan intyga, ett förhållandevis brett utbud av "dryck- och matställen" runt Crystal Palace men att kommunen faktiskt skriver in en paragraf om detta i kommunens Core Strategy finner vi positivt och rent lovande.

South Norwood designeras även fortsättningsvis som ett lokalt centrum vilket bådar gott för de affärsidkare som hängt kvar i området genom lågkonjunkturen (i alla fall hittills). Selhurst Park identifieras som en plats som kan bidra till ökade arbetstillfällen och då genom ett så kallat "sports-related enterprise centre". Av naturliga skäl kan inte kommunen i mer detalj gå in på vad detta faktiskt innebär men vi kan väl gissa oss till att Phil med flera närboende har förlorat slaget om Selhurst och att det snart byggs en simhall i deras trädgård.

Uppe i Lewisham går den strategiska planeringen något långsammare men däremot finns en betydligt tydligare bild av vad kommunen faktiskt vill göra i området kring Millwall Stadium. Det handlar bland annat om att göra det lättare att ta sig till arenan från övriga kommundelar samt att rusta upp "gaturummet" i området och förbättra kollektivtrafiken till och från Millwall Stadium med omnejd. Vidare innehåller planerna att möjliggöra byggande av kontorskomplex, "lättare" industrier och (kanske framförallt) bostäder. Restriktioner för utbyggnaden finns idag i och med sopstället vid Bolina Road. Detta kommer dock att försvinna då utbyggnaden av spårtrafiken gör det omöjligt för sopuppsamling i detta område i framtiden

Planeringsprojektet, som går under namnet Surrey Canal Road Triangle, innehåller upprustning och utbyggnad av områdena runt Surrey Canal Road, Bolina Road, Rollins Street och Stockholm Road och Orion Business Centre. Utvecklingen kring Millwall Stadium, som ligger mitt i smeten, utgör en naturlig del av det som översiktsplanen beskriver som "blandstad" där fotboll, kontor, handel och lättare industri är huvudkomponenter. I direkt anslutning till arenan planeras ett "landmark-projekt" som också kommer utgöra "riktmärke" för en ny ingång till arenan. En möjlig ny Surrey Road Canal Road-station (som alltså då kommer ligga längs East London-linjen) redovisas också direkt sydost om stadion. Med ett kryss markeras platsen för ett nytt hotellkomplex. I korta drag konstaterar vi att Millwalls håla i framtiden blir ett Stamford Bridge i miniatyr - på gott och ont.

No comments: